Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Waar let ik op bij het kopen van een fietshelm?

Welkom op fietshelm-expert! Op deze pagina helpen we u bij het maken van de juiste keuze voor een fietshelm. Daarnaast vindt u onderaan deze pagina een fraaie infographic bomvol interessante weetjes over fietshelmen en het gebruik ervan. Wist u bijvoorbeeld dat een helm niet te lang in de zon mag liggen? UV-straling tast namelijk de dempingslaag aan. Vervang daarom tijdig (in ieder geval na 5 jaar) uw oude helm.

Voordat u bij de meest geschikte helm belandt, moeten er allereerst een paar keuzes gemaakt worden.

Keuze 1: het soort fietshelm

Bijvoorbeeld voor welke sport u de helm gebruiken gaat of wie de gebruiker van de fietshelm wordt. Bovenaan aan deze pagina bevinden zich 5 menuknoppen die elk verwijzen naar een pagina met een ander type helmen. Helemaal links bijvoorbeeld zult u fietshelmen vinden die bij uitstek geschikt zijn voor gebruik op de weg: voor op de racefiets of op de elektrische fiets.

Een paar knoppen naar rechts vindt u de kinderhelmen en de babyhelmen. Deze zijn niet alleen perfect om te dragen op de loopfiets en de kinderfiets, maar ook voor in het fietsstoeltje. Mocht papa’s of mama’s fiets onverhoopt omvallen, dan beschermt het helmpje uw kind bij de val.

Naar welk soort fietshelm gaat uw voorkeur uit?

  • Racefiets-helm: een racefiets-helm onderscheidt zich door zijn aerodynamische vormgeving en zijn relatief lage gewicht. Alles is er bij dit soort helmen op gericht om maximale bescherming te bieden met een minimum aan gewicht.
  • Mountainbike-helm: mountainbike-helmen kennen ongeveer dezelfde eigenschappen als de racefiets-helmen: een laag gewicht, vele ventilatiegaten en ultieme bescherming. Doorgaans beschikken mountainbikehelmen over een vizier, die op zijn beurt beschermt tegen laaghangende takken, regen en modder.
  • BMX-helm: BMX is een steeds populairder wordende tak van de wielersport. Een BMX-helm bedekt een groter deel van de schedel en is tevens beschikbaar in modellen met full-face bescherming. Hierbij beschermt een beugel rond de kin het onderste deel van het hoofd.
  • Kinderhelm: het grote verschil tussen een helm voor volwassenen en een kinderhelm is logischerwijs de maat. Kinderhelmen zijn geschikt voor een veel kleinere hoofdomtrek. Daarnaast kan er ook op het gebied van design nog wel het een en ander verschillen.Zo zult u nog wel eens een helm in de vorm van een tijger tegenkomen.
  • Babyhelm: voor de allerkleinsten zijn er zelfs speciale babyhelmen. Deze zijn nog weer kleiner dan de kinderhelmen. Dankzij de compacte uitvoering van deze helmen zijn ze ideaal voor gebruik in het kinderzitje.

Keuze 2: de maat van de helm

De tweede keuze die u moet maken, is veruit de belangrijkste: de maat van de fietshelm. Doorgaans zijn fietshelmen voor volwassenen er in twee tot drie maten. Deze maten zijn gebaseerd op de hoofdomtrek van de helmdrager. Het is dan ook erg belangrijk uw hoofdomtrek of dat van uw kind eerst goed te meten. Pas wanneer een fietshelm naadloos rond het hoofd zit, kan deze optimaal beschermen.

Hoe meet ik de hoofdomtrek?

U meet de hoofdomtrek door met een meetlint langs het hoofd te gaan. Dit moet gebeuren op het punt met de grootst mogelijke omtrek van het hoofd. Dit loopt van net boven de wenkbrauwen, via iets boven de oren naar de achterkant van de schedel. In de infographic kunt u zien welke vijf stappen u moet ondernemen om enerzijds de juiste fietshelm te kiezen en anderzijds hoe deze afgesteld dient te worden.

Maar hoe dan ook: in het steeds drukker wordende verkeer en met steeds gemakkelijker te bereiken topsnelheden is het dragen van een fietshelm niet langer meer bijzaak, maar hoofdzaak. Kortom: Helm op, petje af!

fietshelm-expert.nl
Logo